Lyckligt lottad – Min resa från nybörjare till bröllop till kursledare

Posted on Posted in Bröllop, montage, photoshop, Porträtt, utbildning, workshop

Ibland måste man stanna upp och reflektera över saker som i vardagen kan tyckas vara självklara. Jag tycker det är nyttigt att tänka till på hur bra man många gånger har det. Jag inser ganska snart att jag är lyckligt lottad, jag har det många gånger oförskämt bra. Jag har en fantastisk familj som älskar mig och som stöttar mig i det jag gör. Det är just det som det här inlägget kommer att handla om, DET JAG GÖR.

Vad är det då jag gör? Jo jag håller på med mitt intresse och det är det som gör att jag är lyckligt lottad, att jag har ett intresse, en hobby. Det är inte självklart att man har ett intresse eller en hobby som man brinner för, som är ens passion. Självklart går min familj och mina nära och kära före min hobby alla dagar i veckan men det är så viktigt att ha ett intresse eller en hobby, dom stunderna när får ägna sig åt just det man brinner för är en enorm energikälla. Jag tycker synd om dom som inte har hittat sitt intresse, dom som har fastnat i vardagens ekorrhjul och inte får dom här stunderna. 

Mitt stora intresse är fotografering fast egentligen spelar det ingen roll vad ens intresse är men jobbar man hårt med sitt intresse så kan man komma långt. Jag kan äntligen säga till mig själv att jag har kommit väldigt långt på ganska så kort tid, det har jag gjort genom vilja, viljan att utvecklas. 

Jag har på fem år gått från total nybörjare till att ha fotograferat ett antal bröllop, jag har fotograferat barn åt familjer, jag har vunnit en tävling, jag har fått chansen att börja utbilda andra i photoshop och jag ska inom kort hålla min första utbildning som jag själv har skapat. Allt detta på bara fem år.

Hur har vägen dit sett ut då?

Den har inte varit spikrak direkt men det har hela tiden varit kul och en stor del i att det har varit kul är för att min familj med fru, barn, syskon, föräldrar och vänner har stöttat mig hela vägen.

Ett av mina första försök att skapa en bra bild

När jag tittar tillbaka så inser jag att allting började mycket tidigare än när jag började med fotografering. Jag har sedan unga år tyckt om bilder och jag har gjort några halvhjärtade försök att teckna men det har inte gått jättebra. Sen kom internet och då kunde man ju se bilder på nätet. Då fascinerades jag ganska fort av fina fotografier och konsten att skapa fina bilder men det var inget jag tänkte att jag själv kunde syssla med. Det var först när jag och min fru hade fått vårt andra barn som jag tänkte att det skulle vara kul med fina bilder på barnen och det skulle vara kul om man kunde ta dom bilderna själv. Jag tror nog att min fru var lite skeptisk till en början men då, 2011, köpte jag min första systemkamera. Där och då trodde jag att större delen av arbetet bakom dom fantastiska bilderna jag såg på internet berodde på utrustningen. Jag insåg ganska snabbt att så är det inte. Utrustningen har givetvis betydelse men det är långt ifrån allt. I detta skedet kunde det slutat precis som det har gjort med mina försök att teckna, ett halvhjärtat försök. Men det var något som höll mig kvar i fotograferingen, det fanns ett driv i mig att vilja utvecklas. Så nu började resan så sakta utan att jag visste om det. Jag försökte på egen hand att utvecklas genom att titta på mina bilder och på så vis försöka se vad som kunde bli bättre. Då började jag tänka photoshop, där kan man nog fixa till det. Njae, med facit i hand så är det ju inte riktigt så heller. Man kan göra oerhört mycket i det programmet och med bildbehandling så blir bilderna bättre men man måste ha ett bra grundmaterial för att få ett bra resultat. Nu började sökandet efter information på nätet, jag fick ny kunskap som jag försökte applicera på mina bilder. Vid den här tiden fotograferade jag oerhört mycket och jag fotograferade allt. 

Cecilia & Benny från mitt första bröllop 2013

Knappt två år efter att jag börjat fotografera fick jag frågan om jag kunde fotografera ett bröllop. Just det bröllopet är en milstolpe under den här resan. Oerhört smickrande att få den frågan men jag stod plötsligt vid ett vägskäl. Antingen så tackade jag nej till bröllopet och gick vidare i samma fotspår som jag hittills gått i eller så antar jag utmaningen. Efter mycket tvekande så antog jag utmaningen och det är det bästa beslutet jag tagit under den här resan. Det beslutet har gjort att jag kommit dit jag är idag. Nu var jag tvungen att leverera, nu fotograferade jag helt plötsligt åt någon annan och det var ju inte vilka bilder som helst. Tiden innan bröllopet blev en intensiv period med att skaffa kunskap och att öva. Jag minns fortfarande den dagen, 6:e juli 2013, det var strålande solsken och oerhört varmt. Jag kände att jag hade förberett mig så gott jag kunde men var fruktansvärt nervös, nu gällde det att leverera. Det var en otrolig adrenalinkick och när jag kom hem och slappnade av så mins jag att jag blev helt skakig i kroppen när nervositeten och spänningen släppte. Min första känsla var att jag för det första var nöjd med dagen men framförallt att det var det roligaste jag hade gjort inom fotograferingen.

Efter det bröllopet så hade jag turen att få fotografera några fler bröllop det året och då märkte jag att det var människor jag tyckte om att fotografera. Då smalnade min fotografering ganska radikalt, från att ha fotograferat allt till att fokusera på människor. Tack vare bröllopsfotograferingen så var jag även tvungen att bättra på bildbehandlingen i photoshop, det ledde till att jag skaffade mig mer kunskap om det programmet. Så tack vare att jag, efter att ha fått frågan, valde att tacka ja så tog resan ny fart och en ny smalare väg. 

Året efter fick jag chansen att fotografera ytterligare några bröllop, jag fick även fotografera lite barn åt andra familjer. Detta gjorde att jag skaffade mig ett par billiga studioblixtar (den första fick jag av min fru <3 ). Det i sin tur har lett till att jag skaffade mig kunskap om ljussättning vilket jag fortfarande gör. Under 2014 fick jag och min fru chansen att vara modeller på en workshop i bröllopsfotografering hos en av sveriges bästa bröllopsfotografer, Benny Ottosson på ottossonphoto.com. Det var oerhört lärorikt att få känna på hur det är att vara framför kameran, vad var det som gjorde att vi slappnade av. Det var även lärorikt att höra och se hur Benny arbetar med ljus, komposition och posering. Jag sög åt mig så mycket kunskap jag kunde.

Vinnarbild 2015 i en fototävling
Bilden som gav mig en andraplats i en fototävling med temat omöjligt

Samtidigt så började jag snegla lite på att lägga ihop olika bilder i photoshop, alltså att skapa montage. Detta innebar ny kunskap i programmet men även ny kunskap inom fotograferingen. Jag ville då och även nu ta alla bilder själv om jag ska göra montage. Då gäller det att planera sin fotografering när det gäller att ha liknande ljus osv i samtliga bilder. Mina nya kunskaper ledde till att jag 2015 vann en fototävling med just ett montage. och 2016 kom jag tvåa i en annan tävling med ett montage. 

2016 fick jag av min fru en workshop i porträttfotografering hos Tuana i Skövde. Detta visade sig att det skulle vara väldigt lyckat på ett högst oväntat sätt. Själva workshopen gick bra, det var kul att fotografera och träffa nya människor. Tuana har även en sluten facebookgrupp för alla som har gått någon utbildning hos honom. Jag postade några bilder i gruppen och helt plötsligt hörde Tuana av sig och frågade mig om jag ville hålla kurser hos honom i photoshop. Detta tackade jag ja till och i nuläget har jag hållit i två kurstillfällen, båda gångerna har det varit steg 1. Om en halv vecka kommer jag för första gången att hålla i steg 2. Steg 2 är en kurs som jag har tagit fram helt själv, det kommer att bli spännande och kul.

Detta är kortfattat hur min resa har gått från total nybörjare för fem år sedan fram till nu då jag faktiskt utbildar andra. Det är oerhört kul och givande att hjälpa andra på vägen och förhoppningsvis blir deras resa lite rakare än vad min har varit. 

Mina tankar som kommer upp när jag tänker tillbaka på min resa är att med vilja och passion så kan man komma långt med sin hobby på ganska kort tid. Jag inser också hur lyckligt lottad jag är som har hittat mitt intresse för det ger så mycket energi och glädje i livet. Jag inser också hur lyckligt lottad jag är som har en familj som stöttar mig och som ställer upp för att jag ska kunna göra det här. Tyvärr är det inte alltid man tänker på det i vardagen utan tar det för givet, därför är det så viktigt att stanna upp och reflektera och tänka efter. Tittar jag nu på mina första bilder och dom jag tar idag så kan jag säga till mig själv att jag har kommit ganska långt. Tittar jag sen på vad jag har gjort och vad jag gör idag inom mitt intresse, allt från att fotografera bröllop till att hålla utbildningar så kan jag också säga till mig själv att jag har kommit ganska långt. Mycket längre än vad jag kunde drömma om när jag började.

 

 

//Niklas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *