Nya utmaningar leder till utveckling

Posted on Posted in Utmaningar, Utveckling

Ibland behöver man lite nya utmaningar för att komma vidare i sin utveckling. Ibland kommer utmaningarna i form av att man tackar ja till något uppdrag som man inte gjort tidigare och som ligger lite utanför sin comfortzone eller så skapar man sig egna utmaningar. Själv så har jag halkat in på en egen utmaning som är otroligt kul, eller egentligen är det två utmaningar i samma. 

Oftast när jag fotograferar människor så tar jag ganska tighta porträtt med teleobjektiv, d.v.s det finns inte särskilt mycket miljö runt omkring. Oavsett om jag fotograferar i naturligt ljus eller med blixtar så tar jag liknande bilder. Just här kommer en del av utmaningen in, jag har börjat fotografera med vidvinkel och försöker att få med ganska mycket miljö runt omkring. Det innebär att man får tänka lite annorlunda när det gäller komposition. När jag fotograferar tighta porträtt så är det ofta halvkropp eller t.o.m ännu tightare och då fyller personen på bilden i stort sett upp hela bilden och den bakgrunden som finns är oftast väldigt ren. Med vidvinkel så får man med så mycket mer miljö runt omkring och då blir utmaningen att få med intressant miljö men som inte är för rörig eller stjäl uppmärksamhet från huvudmotivet. Här finns det mycket att utveckla för mig.

Ett sätt att få motivet att stå ut från omgivningen är att belysa det så att det blir ljusare än omgivningen. Det är här min andra utmaning kommer in genom att använda blixt utomhus och blanda blixtljus med det befintliga ljuset. På detta sätt kan man t.ex få fram ganska dramatiska himlar genom att man underexponerar bilden en aning, d.v.s man gör bilden lite mörkare. Sen belyser man motivet med en blixt så att det blir normalt exponerat. Det här är en teknik som är väldigt kul men för mig nästan helt outforskad men jag kommer garanterat att fortsätta jobba med den och jag är helt övertygad om att jag kommer att lära mig massor på vägen.

Den blixtutrustning som jag har idag har ingen möjlighet att konkurrera med solljuset så detta är något som jag får syssla med på molnigt dagar (vilket ger intressantare himlar) eller i skymning eller i gryning. Tyvärr så har min kamera en kortaste slutartid för att använda blixt på 1/180-dels sekund, det kan låta som en snabb slutartid men det räcker inte för att frysa rörelser. För att komma runt det problemet så skulle jag behöva något som kallas för HSS eller High Speed Sync. HSS innebär att man kan använda sig av kortare slutartider än vad som är den kortaste blixtsynktiden, tyvärr så är inte min kamera utrustad med ett HSS-läge men om jag har förstått rätt så finns det sätt att komma runt det genom att använda sig av radiosändare med HSS. Det får bli nästa inköp tror jag.

Här är några bilder som jag har tagit på det här viset och man kan ganska tydligt se att jag har haft för lång slutartid för att frysa rörelser men förhoppningsvis så ska jag kunna komma runt det problemet.

Som sagt, jag kommer garanterat att utveckla mig inom den här typen av fotografering både med blixt och att använda mig av mer vidvinkel. Förhoppningsvis kommer jag även igång med High Speed Sync också.

//Niklas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *