Recension ljusmätare

Posted on Posted in ljusmätare, Porträtt, recension, Studio, test


För ett tag sen kom jag över en begagnad ljusmätare, en Gossen digipro F2. Jag tänkte att jag skulle skriva en liten recension om vad jag tycker efter att jag har testat den. Jag köpte ljusmätaren främst för att använda den när jag fotograferar med mina studioblixtar för att slippa chansa på inställningarna. I naturligt ljus fungerar kamerans ljusmätare alldeles utmärkt men när man fotograferar med blixtar och framförallt med flera blixtar så är det bra att veta hur mycket ljus som träffar motivet, eller med vilken styrka ljuset träffar motivet. 

När man använder ljusmätaren på mina blixtar så får man koppla en kabel mellan blixt och ljusmätare, därefter kan man med en knapp på ljusmätaren fyra av blixten. När jag nu testade ljusmätaren så mätte jag upp ljuset från varje blixt var för sig. Jag fick själv vara modell så jag satte upp en ljussättning med tre ljuskällor, ett huvudljus snett från höger med en 80*100cm softbox, ett upplättningsljus snett från vänster med en 70*50cm softbox och ett ljus på bakgrunden och där ville jag ha ganska kraftig vinjettering så jag använde mig av en reflektor med raster. 

Jag bestämde mig för att fotografera på bländare 8. Så jag kopplade in ljusmätaren till blixten för huvudljuset. Sen satte jag mig där jag tänkt att jag skulle sitta vid fotograferingen. Jag höll upp ljusmätaren mot mitt ansikte och fyrade av blixten. När jag såg vad jag fick för bländarvärde på ljusmätaren så justerade jag styrkan på blixten efter det och testade igen. Sen gick jag över dom andra blixtarna fast där ställde jag efter bländare 4 eftersom jag ville att upplättningsblixten och blixten på bakgrunden inte skulle vara lika starka. När det var gjort så var det dags att testa. Här ser ni resultatet direkt ur kameran utan justeringar mer än att jag har beskurit fotot.

Detta är alltså den första bilden jag tog och jag behövde inte justera varken blixtar eller inställningar på kameran. Det är alltså resultatet av att veta ljusstyrkan på varje enskild ljuskälla. Det kommer bli ännu lättare att ljussätta när man har en annan modell än sig själv. Då kan man använda inställningsljuset på blixtarna för att se hur ljuset kommer att falla på modellen.

Vad tycker jag då om ljusmätaren? 

Jo redan nu efter det här enkla testet så kan jag säga att jag ångrar att jag inte har skaffat en tidigare. Det underlättar något enormt att veta innan man tar bilden vilken styrka man har på ljuset från varje enskild ljuskälla. Något som alltså inte går att göra med kamerans ljusmätare. Den är väldigt enkel att använda och tar inte mycket plats heller. Den levereras även med en liten väska med hake som man kan hänga fast i byxorna. Just enkelheten att använda den tycker jag är viktig för att man ska använda den. Man ska inte behöva fundera på hur den fungerar även om det är lång tid mellan fotograferingarna. Helt klart ett bra köp som kommer att hjälpa mig mycket framöver. Det kommer att snabba upp mitt arbete eftersom jag inte behöver ta några testbilder för att ställa in exponeringen. Jag rekommenderar verkligen alla som fotograferar med studioblixtar att skaffa en ljusmätare oavsett vilken sort det är.

//Niklas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *