Summering och best of 2016

Posted on Posted in Bröllop, montage, photoshop, Porträtt, Studio

Tänkte att jag skulle summera 2016 och så har jag även valt ut mina top 10 bilder från året.

Året började med att jag fortsatte mitt projekt från 2015 med en bild i veckan med ett nytt tema varje vecka. Tyvärr så avbröt jag det projektet ganska tidigt mycket pga motivationsbris. Bristen på motivation berodde nog mycket på att jag kände att jag inte hade den tiden som jag ville ha för att kunna leverera bilder av den kvalitét som jag begär av mig själv. Detta ser jag iofs som ett gott tecken på att jag har utvecklats och nått en ny nivå i mitt fotograferande.

Bristen på motivation höll i sig en bit in på vårkanten men det vände när jag var på en workshop i porträttfotografering. Workshopen hölls av en fotograf i Skövde som heter Tuana. På workshopen presterade jag väl inte på topp men motivationen och kreativiteten kom tillbaka. Ännu roligare är att pga att jag gick den här workshopen, vilket jag kan tacka min fru för eftersom det var en present, så har jag nu fått äran att hålla kurser i photoshop hos just Tuana. Än så länge har jag bara hållt en kurs men det var väldigt givande och lärorikt men framförallt så var det jättekul att få dela med sig av sin  kunskap. Det är väl på något sätt ett kvitto på att man trots allt har kommit en bra bit på väg i utvecklingen. 

Några bröllop blev det även under året. Bröllop är alltid kul även om det tar mycket tid och kan vara stressigt så är det alltid kul att fånga kärleken på bild och en stor ära att få föreviga dessa brudpars stora dag. 

Under året så har jag även snurrat in lite på montage. Det är riktigt kul att skapa bilder på det viset, det är bara fantasin som sätter gränserna och det är utmanande att försöka få ihop bilderna på ett bra sätt. Det går på det viset att skapa en bild av en verklighet som inte finns.

Här nedanför kommer mina utvalda top 10 bilder från 2016.

Bild 1: En bild på min fru och våra underbara barn. Bilden är tagen en fantastiskt fin sommardag på en av mina favoritplatser, en lång allé som ger ett fantastiskt ljus.

 

Bild 2: Mitt första montage för året där jag ville skapa lite sagokänsla.

 

Bild 3: Även här ett montage där tanken var att pojken läser i en magisk sagobok.

 

Bild 4: Från Johanna & Jerrys bröllop. Bilden är tagen i en allé som var riktigt tät och gav ett mjukt och fint ljus. Det gav mig bra förutsättningar men det som gör bilden är Johannas spontana pose.

 

Bild 5: En bröllopsbild från Jennika & Jörgens bröllop. En bröllopsbild som är helt olik någon annan bröllopsbild jag har tagit tror jag. Oftast tar jag ganska tajta bilder men här spred jag ut alla istället. Bilden är inte ”perfekt” eftersom inte alla tittar in i kameran men det är det som ger bilden en skön känsla och gör den perfekt.

 

Bild 6: Egentligen en ganska klassisk bröllopsbild på Sofia & Elwin, den är tajt även om den lämnar lite luft bakom bruden. Oftast tar jag sådana här bilder i stående format därför är det kul att den är liggande. Ljuset träffar brudparet fint och dom framhävs fint mot den mörka bakgrunden. Känslan i bilden står Sofia & Elwin för så den behövde jag inte jobba särskilt mycket med.

 

Bild 7: Återigen ett montage. Här ville ville jag skapa lite mystik, i övrigt hade jag ingen direkt tanke med bilden. För övrigt så går jag igenom hur den här bilden är gjord i en av mina kurser jag håller i, då kommer kursdeltagarna få göra den här bilden ihop med mig.

 

Bild 8: En bild på min son. Bilden är tagen hemma i vardagsrummet och den är ljussat med en blixt. Tanken bakom bilden var cool kille. Här är ett område där jag också tycker att jag har utvecklats nämligen ljussättning. Även om det finns mycket kvar att lära så hittar jag snabbare rätt med ljussättningen nu.

 

Bild 9: Min dotter som alltid ställer upp som modell när jag bara ska ”testa” lite. Här är jag riktigt nöjd med det mjuka ljuset och den allvarliga blicken och känslan i bilden. Tycker det är kul med den här typen av bilder på barn som är lite mörkare och allvarligare, det är lite annorlunda jämfört med dom klassiska glada ljusa bilderna.

 

Bild 10: En drömmande liten kille. Han älskar fotboll, han älskar Zlatan och drömmer om att en dag spela på dom stora arenorna. Det var dom tankarna och den känslan jag ville förmedla med den här bilden.

 

Det var mina top 10 bilder från 2016 men nu är det 2017 och vad händer då?

Först och främst så kommer jag att hålla kurser hos Tuana under första delen av året, det ser jag verkligen fram emot. Sen är tanken att jag ska göra en liten miniserie med videoklipp där jag delar med mig av lite enkla tips och trix för att ta bättre bilder i vardagen oavsett vilken kamera du har så håll utkik här eller på min facebooksida så kommer dom förmodligen att dyka upp under våren. Sen håller jag på att funderar på ett projekt som förhoppningsvis blir av och isf ska vara färdigt till hösten. Det är planerna än så länge.

Ha det gott!!

//Niklas

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *